rEadEr :)

Wednesday, July 31, 2013

Resipi Kek Batik Bujang.

Assalamualaikum...

Heii-hei-hei--
selamat kembali dalam rancangan! Kak, tolong masak. hahaha (adaptasi dari Bro, tolong masak-hihi) Segment hari ni kak Ann akan ajar cara-cara membuat kek batik. Akak pon sebenarnye tak berape nak pakar lah nak membuat makanan bernama K E K ni.haa..tp tu lah...dah ber-roommete-kan seorang yang sangat sweet tooth dan sangat rajin dalam pembikinan kek ni-- maka akak pon berjaya lah membuat kek batik ni dan of course la dengan bantuan dan tujuk ajar beliau :)

Ok lah,, sesi berkenalan kita akan sambung lepas masing-masing siap buat kek batik ni sendiri. Autograf beliau oleh didapati dikaunter depan-- kikiki

Let's start guys!

Bahan-bahan:


  • Milo - satu pek yang 200g 
  • 1/2 tin susu pekat
  • Biskut Marie (ikut suka nak yang original ke-- kopi ke-- coklat ke-- )
  • Butter(keju) yang 250g
  • Serbuk koko - secukup rasa


 Cara-cara membuat:

  1. Patahkan semua biskut Marie kepada dua bahagian. Letak tepi.
  2. Cairkan milo dan sedikit koko dengan air panas (okeh, to-be-truth milo tu ikut resepi sebenarnya boleh masukan lepas butter tu dah cair- tapi nanti milo tu akan berketul-ketul. so cara terbaik ialah cairkan dulu..tapi air jangan banyak sangat la)
  3. Cairkan butter dalam kuali sampai tak de butter yang berketul-ketul 
  4. Masukan milo yang dah dicairkan tadi dengan susu cair dan kacau sebati sampai keluar buih-buih
  5. Masukakn biskut marie yang telah dipatah dua dati dan gaul rata pada keseluruhan biskut
  6. Lepas semua biskut dah kena coklat- kacau lagi lima minit (jangan sampai biskut hancur yee)
  7. Tutup api- tuangkan dalam bekas tahan panas. Padatkan supaya biskut dapat melekat dengan coklat dengan sempurna. 
  8. Tutup tupperware dan simpan dalam peti
  9. Tunggu 2 jam sebelum ia sedia dihidang!

Selamat mencobaa!

No comments:

Post a Comment