rEadEr :)

Sunday, July 28, 2013

Resipi Rendang Bujang :)

Assalamualikum uolss~

Maaf la ye,, sebab dah lama sangat tak buat entry baru...al-maklumlah... iollss sangat2 busy sekarang as final year student lah katakan-- tapi, lepas habis final exam aritu tu boleh lah bernafas se-Oz-dua..sebab lepas tu Final Year Project pula menuggu....haru weyh nk menghabiskan degree... *tak pe2,, saba Ann Yaacob..sabar. lepas ni dah boleh keje dah. ouhh..tak sabarnye rasa....lalallala

Panjang nau alasan nk kasik kat uolss bagi x marah..hehe-- teettt...macam ada orag kisah pulak aku buat entry baru kan..hahaha eh? betul ke tak de? sedeyy :'(

Ok, entry kali ni berguna sebab kita semua dah nak raya!! cara-cara buat rendang untuk orang2 bujang yang nak buat open house dekat rumah sewa dan memasak tanpa pengawasan dan tunjukajar dari orang dewasa secara realitinya! yey! TANPA PENGAWASAN ORANG DEWASA--

Haa..nampak tak betapa khasnya entry ni untuk anak-anak perantauan yang tak dapek nak cuti rayo leme2 kat umah mak ayah. Jangan sedeh sangat okeh? iolss yakin dengan cara ni je la buat uolss semangat nak sambut raya even jauh diperantauan. nak raya sebulan dengan rendang makan hari-hari pon takpe. Takdo sapo nk larang dah :)

Resepi ni iolss buat untuk 5-6 orang makan. kalau nak buat bnyak, tapi kuali tak cukup besau (sebab perantauan tadi tu kan) boleh buat dua trip. Tapi satu trip satu set bahan. jangan pulak pegi asingkan bahan2 ni jadi 2 bahagian yang berlainan. paham?

Lets do it!

Bahan-bahan:



  • Ayam (wing/drumstick) -5-6 ketul ikut budget harga pasaran
  • 1 paket kerisik segera
  • 1 kotak kecil santan (200ml)
  • Garam & gula - secukup rasa
  • Air asam jawa

Bahan yang perlu dikisar


  • 2 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih (sama saiz-kalau kecil tambah ikut rasa)
  • 5 batang serai
  • 1/2 in halia (kalau ibu ajar ukur ikut ibu jari-kalau panjang ibu jari tu satu inch)
  • 1/2 in lengkuas
  • 15-20 biji cili kering

Bahan untuk dimayang(salai kat api sekejap- lepas tu racik halus)
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 helai daun kunyit


Cara-cara memasak

  1. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau harum masakan
  2. Masukkan santan dan kerisik- gaul sehingga sebati
  3. Masukkan air sam jawa, garam dan gula. kacau sehingga sebati-- dan rasa sampi rasa secukup rasa jika perlu
  4. Masukkan ayam (ayam masuk lambat skit sebab ayam niasa akan ber-jus sedikit) dan kacau rata sehingga warna rendang bertukar kehitam-hitaman sedikit(warna rendang)
  5. Masukkan daun yang sudah dimayang dan kacau sehingga kuah agak pekat.
  6. Pastikan ayam betul-betul masak dan sedia untuk dihidang!


Ni hasil iolss buat kat rumah sewa dengan housemate. Even resepi ni pakcik google bagi + resepi mak dia - tetap menjadi lazat...nyam2~ eh pose. Kena ada sekurang-kurangnya 3 orang tester masakan nih..kalau tak malu iolss nak hidang kat tetamu..hehe

Selamat mencobaa!

3 comments:

  1. Sedap2.... nasib baik tak ley tapao jer..klo tak mmg da lama tapao... kenyang perut! makaseh2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhee..dah kasik resipi nnt buat kat umah ye...ada lebey leh anto umah aku..hehe same2 :)

      Delete
  2. masak sedap ...sayang lak Omak mentua nantiiii

    ReplyDelete