Mesti korang pelik kan nape nama pavlova aku ni Pavlova Friend Forever?ha..sebab 3 orang chefs yang tak diiktiraf yang buat..hahahha teringin punya pasal.. Kami buat rancangan Crush My Kitchen versi Malaysia kat rumah Pika..hehe Amik kesempatan sebab mak ayah dia pegi London.. - tp dah mintak izin dulu ye...huhu
masa kami beli2 barang - strawberry n so on..aku cam xde mood..sebab igt benda ni susa nak buat.. tp bila dah start buat..ghupernye! senang je...haha
![]() |
bila dapat strawberry,,aku la orang yang paling ada mood.haha |
ok, lets start do it!
Cara dan bahan-bahan untuk buat "meringue"
1. 4 biji putih telur (asingkan kuning-putih)
2. 1 sudu teh cuka masak
3. 1 sudu teh asen vanilla (kami x guna sebab tak jumpa -_-')
4. 3/4 cawan gula
Untuk topping :
1. 1/2 Whipping cream
2. Buah strawberry (ikut suka)
3. Buah kiwi (aku x suka kiwi)
4. dan buah2an yang boleh jadikan pavlova korang menarik
kami beli whipping cream yang dalam kotak kecik je..yang 250ml tuh..besa air kotak tu je..kalau whipping cream korang tu dah manis, xyah letak gula dah..kang dah campur dengan pavlova tu manis kedengkang la pulak..
penyediaan "meringue" pavlova
mula-mula sekali, campurkan putih telur, cuka, asen vanilla dan gula dalam mixer. Kalau korang nak masukkan satu satu bahan pon tak pe.. ikut lah..
(take note) Start mixer korang dengan level 1 dulu..pastu baru tambah level ikut keadaan.. Lagi satu, kalau agak2 bahan korang sikit,, jangan la malas sgt nak guna gak stand mixer tu...pakai tangan je(tak yah guna stand mixer)...sebab kalau x mixer tu x sampai ke dasar bahan2 tu...bila nak siap..?
![]() |
masih cair dan kekuning2an gula lagi.. |
![]() |
beza kan dengan yang atas? |
![]() |
see? static je..bole la dah ni.. |
Ok, masa "meringue" dalam proses tadi, kami panaskan oven suhu 150C selama 15 minit - tu guna banyak chef.. dan turunkan suhu kepada 140C bila dah masukkan "meringue" tu dalam oven..
Gunakan baking paper (tapi kami guna kertas A4+minyak masak-sebab xde baking paper -_-' ) untuk alas pavlova tu..then letakkan "meringue" dalam bentu bulatan..(lonjong skit pon xpe..haha)
![]() |
A4 paper + minyak..huhu |
![]() |
bentuk kasi bulat juga~ |
Bila nak masukkan dalam oven,, jgn lupa turunkan suhu jadi 140C taw..masak selama 1 - 1 jam 15 mnt.. ikut keadaan oven korang.. kami set 45minit je..sebab kalau x masak boleh tambah masa..tapi kalau terlebih masak da x leh guna..kan?
![]() |
hati-hati..oven tu panas.. |
Kalau yang letak masa smpai sejam tu, rajin2 la tengok..tunggu sampai "meringue" tu menggelembung... dan mengecut balik... rasa2 pavlova tu dah abes kecut..(jangan hangit pulak) baru tutup boleh switch off oven tu.. bikak pintu oven tu sikit bagi wap dia keluar..tunggu sampai pavlova tu sejuk....
Sementara tunggu pavlova sejuk.. boleh la potong buah dan pukul whipping cream tadi..
![]() |
pukul sampai pejal.. |
orang yang potong buah ni,, kene kuat iman...lagi2 kalau yang gila strawberry cam aku nih... potong je masuk mulut...sampai kesudah,, buah sume dalam perut je..hahhaa
Bila semua dah sedia, keluarkan pavlova tadi.. letak atas pinggan cantek (bagi nampak sedap..haha) baru tuangkan whipping cream atas pavlova tu,..
Touch up whipping cream tu..bg jgn sampai keluar kawasan pavlova pulak..
Lepas tu baru boleh susun buah-buahan tadi ikut kreativiti anda..haha
![]() |
letak whipping cream tu biar kasi nmpak pavlova tu skit.. |
![]() |
Pavlova Friend Forever (Pff~) |
![]() |
chef Pika, Chef Ann dan Chef Jiema -lots of love |
p/s: maaf la kalau instruction aku ni cam tah ape2...haha kami guna bahan ape ada je..sebab buat dah pukul 10 lebey..mane ada kedai buka dah.. tapi hasinye marvelous taw..nyum2~
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment